Статии -> Състаряване на мебели

Състаряване на мебели

Техники за състаряване на мебели

Състаряване чрез: боядисване, кракле, лакиране, надраскване, боядисване и надраскване, горелка, банциг, с електричество

Състарени мебели

В старинните вещи има особено обаяние – те създават уют, неповторим интериор и разказват истории. Състарената мебел може да бъде и съвсем нова, изкуствено състарена.
Така всяка мебел, дори и най-безличната може да се превърне в произведение на изкуството, но само при едно условие: ДА Е ИЗРАБОТЕНА ОТ ЕСТЕСТВЕНО ДЪРВО.

Ето и някои техники за състаряване на мебели:

Провански стил - Състаряване чрез боядисване (гладко)

Състаряване чрез боядисване

Наричано още гладко състаряване. Прави се като мебелите се боядисат в 2 цвята един върху друг. След което горния цвят се протърква на места, докато се покаже долния. Следва обработка на повърхнините със запечатващи лакови и финишни покрития. Така пред очите ви мебелите ще се преобразят, нашепвайки несъществуващи спомени. Работи се на ръка.

Състаряване с напукване (кракле)

Състаряване с напукване

Използват се специални лакове наречени кракле. Те се нанасят между дървото и боята или между две бои. В първия случай под малките пукнатини прозира естественото дърво,а във втория – друг цвят. При тази техника се изисква известен опит, така че пробвайте първо на малка повърхност.

Състаряване на мебели с лакиране

Състаряване на мебели с лакиране

Вече лакираните мебели се изтъркват (до нарушаване на лака). Нанася се оцветител (байц, патина) на ацетонова основа, който разрежда лака на места и оцветява повърхностите, много ефектно. Следва повторно лакиране за запечатване на ефекта. Ако мебелите са вече боядисани се използва не оцветяващ разредител.
Тази техника може да се използва и за ефектно реновиране на стари мебели.

Състаряване чрез надраскване (релефно)

Състаряване чрез надраскване

Познато още като състаряване с извадена пора или драно или релефно състарено. Постига се с метална четка, която се движи по посока на дървесните влакна (жилите, фладера на дървото). Така по-меките се накъсват (отнемат се), а твърдите стават релефни. Така обработено дървото преминава към финишни операции като лакиране, байцване, намазвне с вакса, боядисване, състаряване, обгаряне и др.

Състаряване чрез боядисване и надраскване (релефно)

Състаряване чрез боядисване и надраскване

Състарените чрез надраскване мебели може окончателно да се оформят като се наблегне на детайлите. Да се нанесат различни бои една върху друга (златна, зелена, бяла, кафява, патина и др), след което с помощта на шкурка се протъркват изпъкналите дървесни влакна, докато се появи долния цвят, с което се постигат различни цветове в падините и върховете на повърхностите.

Състаряване на мебели с горелка

Състаряване с горелка

Правилно чухте - с горелка. Вече състарените с надраскване или нелакирани, несъстарените мебели се обгарят внимателно с горелка, докато се получи приятен медено - кафяв цвят. Обгорелите повърнохсти се почстват и обработват механично - с шкурка, четка, парцал. Следва лакиране.

Състаряване на банциг

Състаряване на банциг

За да се получи подобен ефект (следи от банцикова лента) всеки от детайлите се обработва индивидуално, на ръка посредством острие/та (например банцигова лента, винт и др), което се движи напреки на дървесните жили. За да "личи" ефекта най-добре, обикновено състарени мебели на банциг е добре да се байцват.

Състаряване на мебели с електричество (ток)

Състаряване на мебели с електричество

Състаряването (обгарянето) с ток става под високо напрежение. Формите на обгарянето (следите като светкавица) не може да се повторят! Те зависят от масива, който се използва, времето на задърждане на електричеството и електролита който се използва. По-меките дървесини обгарят повече, с по-дълбоки "следи". Допълнително следите може да се "напълнят" с различни по цвят и вид бои (например бяло, светещи бои и др) или да се заливат с епоксидна смола. Вариантите са безброй! Въображението - без граници! Мебелите състарени с електричество изработваме по поръчка. Внасете неповторимата индивидуалност в обзавеждането - Вашата!

Цената на Състарените мебели наистина е по-висока от тази на обикновените мебели, но това е добра инвестиция за хора, които ценители на античния и средновековен стил.

Със Състарените мебели внасяте желания от Вас уют, топлота и хармония във вашия дом. Изберете силата на Историята!

За да поръчате Състарени мебели по ваша идея От тук >>

За поръчка на Състарени мебели от КАТАЛОГА ни От тук >>

Статии -> Състаряване на мебели