Снимките на сайта са илюстративни!
E-mail: shopov@bogora.com
facebook twitter instagram

Статии -> Реновиране и реставриане на мебели редизайн

Реновиране, реставриане и редизайн на мебели

В тази статия ще опишем разликите между реновиране, реставриране и редизайн на мебели. Ще изтъкнем някои ползи. Ще предложим решения за редизайн и реновиране на стари мебели чрез боядисване (в бяло или в друг цвят), чрез състаряване, рисуване, декупаж и др. Техники. Цени.

Бърз достъп до информацията за реновиране и реставриране на мебели:

Разлики - какво са реновиране, реставриране и редизайн на мебели? Защо ги правим?

Реновиране

Реновиране на мебели - снимка

Реновирането означава да доведем старите си мебели до вид на нови. Това става като обновим или освежим външния вид на мебелите си. Променяме (при възмонжност) изхабените финишни покрития - боя, байц, лак, чрез различни техники. Искаме да реновираме мебелите си по най-ралични причини като:

 • Защото понякога излиза по-евтино, отколкото да си купим нови мебели.
 • Искаме да сме готови за откриването на сезона на нашето заведение или хотел.
 • Трябва да съхраним мебелите си, които имат сантиментална стойност за нас.
 • Защото сме ентусиасти и можем сами :)
 • други...
Независимо защо искате да реновирате мебелите си ще можете да им вдъхнете нов живот и уникалност. Те ще отразяват Вашата индивидуалност! Ще подобрите стойността им и живота си! Направете подърък на скъп човек като реставрирате или реновирате мебел, която има сантиментална стойност за него. Съхранете мебелите, които имат стойност за вас!

Реставриране

Реставриране на мебели - снимка

Реставриането е когато възстановяваме старите си мебели до първоначалния им вид по функционалност или подновяваме финишните им покрития. Реновиране на мебелите си може да правим също по различни причини, например:

 • Нещо счупено, паянтово или разхлабено по нашите мебели и интериор трябва да се реставрира.
 • Мебели, които ни служат вярно, но са намалили функционалността си - подмяна на механизми, панти, дръжки и др.
 • Нещо на пръв поглед ненужно, може да ни учуди и вдъхнови след реставраця.
 • Променяме предназначението на различни мебели и/или предмети.
Рестарврираме мебелите си чрез различни техники, които изискват много устрементост, търпение и внимание!

Редизайн

Редизайн на мебели - снимка

Когато обединим реновирането и реставрирането на мебели може да кажем, че правим редизайн. Редизайна не е нещо, от което имаме жизнена нужда. Чрез редизайна изразяваме себе си. Нашата гледна точка! Това сме ние!

За да бъдеш добър в редизайна се изисква освен умение и вдъхновение, също много енергия и упоритост. Това е професионализъм на друго ниво!

Техники за реставриране, реновиране и редизайн на мебели

Трябва да отбележим, че не всички мебели подлежат на реновиране или реставриране поединично, но обединявайки ги заедно чрез редизайна, създаваме уникални неща, практически от нищо! Това са предмети за душата! Отдолу ще понапишем как става магията...

Техники за реновиране и редизайн на мебели:

За някои от най-използваните начини за редизайн сме писали по-подробно в други статии и категории, които ще разгледате на съответния линк. Те могат да бъдат:

  Състаряване на мебели чрез различни методи, като боядисване, кракле, надраскване, горелка, чрез електричество и др.
  Промяна на байца – за промяна на цвета на байца е необходимо да се отнемат 1-2мм. от повърхността на дървото, в които е проникнал старият байц. Затова реновирането на стари мебели с промяна на байца почти не се прави.
  Прелакиране – подменя се лака, като за целта стария трябва да се отнеме, с шкурка, на ръка или с машина.
  Пребоядисване – промяна на цвета на боята или освежаването в същия цвят боя. Възможно е да се оцвети върху вече нанесен байц, като преди това се отнеме лака. По този начин може да състарите повърхностите.

  Декупаж – вид изкуство, при което се изрязва картинка или изображение от различен материал (придимно хартия, но също така кожа или плат), което се залепва върху дадена повърност на мебелите ни.
  Тапети – цели тапети или части от тях се залепят към повърността на мебелите с помощта на подходящо лепило и шпатула, след което се лакира цялата повърност с безцветен лак за дърво.
  Фолио – то е замозалепващо се и водоустойчиво, затова няма нужда от лепило или лак за дърво. Има нужда само от шпатула за изтласкване на въздуха между повърността на мебелите и фолиото.

  Рисуване – може да се нарисува всичко, както орнаменти, така и цветя, листа, плодове и цели картини.
  Дандела – тя може да се използва, както за да се залепи върху повърността на мебелите, които са боядисани в желания цвят, така и като шаблон, за да се получи дантелен ефект, след като се мине върху нея с валяк с боя.
  Барелеф - термин от изобразителното изкуство, един от основните видове на скулптурата, в която всички изображения се създават с помощта на обеми, изпъкващи или вдлъбнати на сравнително плосък фон. Тази техника резултатно може да бъде използвана и върху мебелите.

  Дърворезба - художествена обработка на дървесината чрез изрязване (резбоване) на различни декоративни мотиви и изображения. Могат да се резбоват отделни орнаменти, които да се залепят за повърностите на мебелите или да се резбова директно върху мебелите.
  Орнаменти – те могат да бъдат от различен материал, дърво, метал и др. и да се залепят към мебелите с помощта на подходящо лепило.
  Подмяна на вратичките – може да сменим само вратичките с напълно нови от желания материал, масив, МДФ или ПДЧ, които ще са и в желания декор и цвят. Това е изгодно и често практикувано решение за реновиране на мебели.
  Подмяна на дръжките – съществуват много красиви, изгодни и ефектни дръжки, които биха придали различен облик, дори на най-обикновения шкаф - нашия вкус. Тук единствено се съобразявате с броя и разстоянието между отворите на старите дръжки. Ако старите дръжки са с един отвор - избора е практически неограничен, защото винаги може да добавите отвор, но за да премахнете трябва да сте на това друго ниво, за което говорим :)

  Претапициране – платът и цветът на дамаската имат голямо въздействие върху цялостния облик на ъгъла, дивана, креслото, стола, табуретката или тапицираната пейка. Сега съществуват най-разнообразни платове за дамаски, чрез които можете да внесете желания вид стил, луксозен, изтънчен, елегантен, уютен, успокояващ, свеж, средиземноморски, жизнерадостен, битов.

Техники за реставриране на мебели:

  Първоначална подготовка на повърхностите от масивна дървесина, при което се отстраняват старите покрития като боя, лак, политура, наслоена мръсотия и др. чрез препарати за такава цел или на ръка - механично. Понякога се използват шпакли, горещ въздух и др.
  Ремонтиране на счупените или разхлабени части и цялостно укрепване чрез подходящи лепила, винтове, планки, подмяна на детайли др.
  Китване - прикриване и отстраняване на повърхностни дефекти, пукнатини и драскотини с помощта на кит за дърво в подходящия цвят.
  Преди финишна подготовка - повърхностите старателно се изшкуркват като се набляга на китваните места и лицето на мебелите.

  Финиш - следва финална обработка на повърхностите посредством различни препарати и в зависимост от търсения ефект. Тук се използват грундове, който запечатват дървото, байцове, оцветяващи вакси, масла, патини, лакове и др.

Почти всички операции по редизайна на мебелите ни се извършват в производствен цех оборудван с необходимата техническа екипировка. Някои от тях може да правим и на място. Това зависи от конкретното запитване, съобразява се ценово и технически.

Цени

Реновирането, реставрирането или редизайна на мебели са услуги и като такива те зависят най-общо от няколко неща:

 • Възможност за реализиране на визията, която искаме да постигнем.
 • Състоянието на старите ни мебели.
 • Вида на финиша на старите ни мебели.
 • Обема на поръчката.
 • Транспортни разходи за доставка на мебелите в цеха и обратно или тези на човека, който ще извърши тези услуги на място.
Най-грубо казано цената за едно реновиране, например с прелакиране може да бъде от 10-20% от стойността на мебелите до 40-60% при състаряване (без транспортни разходи).

Когато извършваме реставриране, реновиране и/или редизайн ние се съобразяваме с тези неща и изготваме индивидуално цена по всяко запитване, след всички необходими уточнения.

Когато почувствате това вдъхновение и сте готови за редизайн, свържете с нас, дори само за съвет! На разположение сме!

Статии -> Реновиране и реставриане на мебели редизайн