Снимките на сайта са илюстративни!
E-mail: shopov@bogora.com
Цените на сайта и в офертата може да се различават.

Статии -> Матраци и подматрачни рамки

Матраци и подматрачни рамки

В тази статия ще изясним видовете матраци за да изберете лесно най-подходящия за Вас. Ще поясним какво е подматрачна рамка и кога е необходима тя. Ще поговорим за височината за спане и как се променя тя в зависимост от избрания матрак и/или подматрачна рамка. Ще споменем от къде да си купите матрак и рамка.

Бърз достъп до информацията за Матраци и подматрачни рамки:

Видове матраци

Видовете матраци биват: еднолицеви или двулицеви. Те пък какви са?

Еднолицеви матраци

Еднолицеви матраци

Еднолицевите матраци могат бъдат най-общо казано с пружини или с дунапрен*. Имат вградена подматрачна рамка в конструкцията си. Съответно при еднолицев матрак не Ви е необходима допълнителна подматрачна рамка. Ако искате легло с повдигащ се матрак - мехазнизма се монтира директно за матрака.

Като изпълнение вида на пружините или дунапрена* е различен в зависимост от различните производители и класа на еднолицевия матрак.

По-нискя клас еднолицеви матраци (по-евтините) са с по-икономично изпълнение. Например конструкцията на дървената подматрачна рамка е по-опростена, не всяка пружина е в отделен джоб, текстилните слоеве или вложки отгоре (дунапрени, мемори пяна, бонел, прошивки и др.) са по-малко (и по-евтини).

Двулицеви матраци

Двулицеви матраци

За разлика от еднолицевите, двулицевите матраци НЯМАТ вградена подматрачна рамка в конструкцията си, което означава, че Ви е необходима (да си купите допълнително) подматрачна рамка. Дори леглото Ви да не е с повдигащ матрак (а с чекмеджета или без), за да стой матрака е необходима рамка.

Двълицевите матраци се изпълняват от сърцевина (пълнеж) от пружини или дунапрен като от двете й страни имат различни слоеве, който в зависимост от класа на матрака (и като цена) са различни (текстил, прошивки, дунапрени* и др).

Като предимсто на двулицевите матраци пред еднолицвеите можем да изтъкнем, че могат да се ползват от двете страни. Например някои производители слагат един вид тексил от едната страна, а от другата - друг (например в прошивката има вълна) и им казват "страна за лято" или "страна за зима". Също ако от двете страни на матрака има различни по вид слоеве и вложки матрака става "по-твърд" от едната страна или "по-мек" като го обърнеш.

Неприятния момент, е че трябва допълнително да купувате подматрачна рамка (или да има предвидена такава в конструкцията на леглото), което оскъпява "историята".

* Използвания в матраците дунапрен (мек пеноплиуретан) може да бъде различен в зависимост от неговата плътност, начин на изработка и химичен състав. Например на полиуретанова пяна с висока или ниска еластичност производителите на матраци казват "мемори пяна", защото след натиск, пяната постепенно възвръща първоначалната си форма и въздейства благоприятно приемайки позата на тялото и поддържайки я по време на сън.

Подматрачни (ламелни) рамки

Подматрачни рамки

Подматрачните рамки или още ламелни рамки служат за основа на матрака. Използват се при двулицеви матраци. Състоят се от рамка, която може да бъде дървена или метална и ламели захванати по различен начин в рамката. Ламелите са специално изработени дървени детайли от шириколистна дървесина или шперплат (най-често бук) огънати под напрежение за да са еластични. Захващането на ламела за рамката може да стане неподвижно в канали или в специални PVC държачи придаващи допълнителна гъвкавост на ламелите, следователно повишен комфорт.

В зависимост от размера на матрака за който е рамката биват единични и двойни (при по-голяма ширина от 120см).

Матраци и подматрачни рамки цени

Цените на матраците зависят главно от размера (има стандартни или по-поръчка). За един и същи размер на матрака цените между еднолицев и двулицев матрак можем да отбележим, че са почти сходни (за матраци от еднакъв клас на изпълнение. Например най-евтини, среден клас, и най-скъпи) или двулицевите са малко по-скъпи. Това не трябва да Ви притеснява. Повечето матраци са с гаранция 3-5 години и купувайки си матрак човек трябва да се съобразява освен с цената и с комфорта при спане.

Цените на подматрачните рамки също са различни в зависимост от производителя, модела и размера.

Замислете се... тези (ценови) класове на матраците и рамките, за които говорим са продиктувани точно от този комфорт при съня, който производителите на матраци се "надпреварват" да Ви осигурят.

Ние като производители на мебели няма да Ви ограничаваме в избора на матраци или рамки. За Вашето легло или спалня може да доставим, какъвто матрак и/или рамка си изберете според Вашите индивидуални нужди и финанси. Работим с повечето производители на матраци като: ТЕД, НАНИ, РЕЛАКС, ДОРМЕО и др. Актуална информация за предлаганите модели и цени потърсете на сайтовете на съответния производител.

В сайта ни сме качили някои модели и цени на матраците на ТЕД и НАНИ, както и подматрачни рамки.

Височина за спане

Вече сте решили върху какъв матрак ще спите. Сега трябва само да съобразите височината за спане (от земята до горния край на матрака), която да зададете при поръчка на Вашето легло или спалня. Ако не го направите най-вероятно леглото Ви ще бъде изработено за стандартна височина за сън, която е 45-50см. Но защо се спираме на този въпрос?

Ако поръчате леглото си за изработка или си купите готово, а матрака (с или без подматрачна рамка) купите по различно време може да се получи ситуация, в която като сглобите леглото (спалнята) си и сложите матрка (с или без допълнителна подматрачна рамка) височината за спане да стане по-висока от нормалната и леглото да Ви стане прекалено високо и неудобно. Защо?

В статията ни за сглобяване на легла ще прочетете за различните начини на поставяне на матраците, от които зависи желаната височина за спане. Освен от тези начини тя ще зависи и от височината на матрака и тази на допълнителната подматрачна рамка (ако слагате).

Като височина стандартните матраци са 20-22см, но в зависимост от модела (слоевете) може да стигне и 30см. Като добавите и височината на ламелната рамка (когато има) 3-5см или 8-9см ако е с ламели върху PVC държачи, виждате че разликата от стандартната във височината за спане може да стане над 10см.

Затова при поръчката на матраци (рамки) трябва да се съобразите и с конструкцията на леглото Ви (или най-малко да кажете с какъв матрак ще ползвате леглото и ще има ли допълнителна рамка, за да можем да съобразим височината при изработка на новото Ви легло!

Надяваме се да сме били полезни. Ако не сме изяснили нещо по въпроса за матраци и подматрачните рамки, ще се радваме да ни пишете или оставите коментар, за да допълним този материал.

Бъдете усмихнати! Екипа на Богора.


Коментари за Матраци и подматрачни рамки:


Статии -> Матраци и подматрачни рамки


facebook twitter instagram


Информация и цени:
e-mail: shopov@bogora.com

Поръчки по телефон:


тел: 0885 60 60 07 /Пепа/ (9:30 - 18:00)
тел: 0883 55 13 12 /Александър/

Мебелни магазини:

СОФИЯ - show room
бул. Цар Борис 3 (трети) 88-90
Отпуск до 16.08.2021г.
свържи се преди посещение
тел: 0884 669 667 /Елхан/ - магазин
тел: 0883 68 77 63 /Ани/ - консултант
Мебелен show room София на картата

ВАРНА - Мебелен магазин
ул. Стара Планина 39
тел: 0885 60 60 07 /Пепа/
(Колхозен пазар - до офисите на Еконт и Спийди)
Мебелен магазин Варна на картата

БУРГАС - Мебелен магазин
тел: 0894 36 59 97 /Лазарина/
ул. Александър Велики 65
(до пожарната)
с предварително обаждане
Мебелен магазин Бургас на картата

ПОМОРИЕ - Мебелен магазин
тел: 0895 47 16 90 /Иво/
ул. България 13
(по ул. Нео Анхиало 2ра в ляво)
Мебелен магазин Поморие на картата

Велинград - Производство
Приети поръчки

Консултанти за мебели

ВРАЦА:
тел: 0884 87 07 99 /Людмила/
МОНТАНА:
търсим консултант
ПЛЕВЕН:
тел: 0883 41 88 33 /Михаела/
ПЛОВДИВ:
търсим консултант
РУСЕ:
тел: 0877 29 87 87 /Начко/
СМОЛЯН:
търсим консултант
СТАРА ЗАГОРА:
тел: 0878 45 61 13 /Христо/
ХАСКОВО:
тел: 0878 71 18 03 /Мария/
ЯМБОЛ:
тел: 0898 50 63 93 /Димитър/

Най-нов ПРОЕКТ
Обзавеждане бар за шейкове Обзавеждане бар за шейкове
СТАТИЯ на фокус
Състаряване на мебели редизайн на мебели
Най-ново ВИДЕО