Снимките на сайта са илюстративни!
E-mail: shopov@bogora.com
facebook twitter instagram

Статии -> Дамаски за мебели

Дамаски за мебели

В тази статия ще класифицираме дамаските за мебели и ще изясним видовете дамаски. Ще се опитаме да сравним раличните видове дамаски по цена. Каква дамаска да избера за мебелите си? От къде да си купя дамаска за мебели?

Вместо да четете това, посетете КАТАЛОГ ДАМАСКИ

Дамаски за мебели - класификация. Видове дамаски

Дамаски на мебели

По състава на тъканите дамаските биват:
Естествена тъкан - Произвежда се предимно от естествени материали като лен, коноп, вълна, памук и т.н. / 30- 40 процента и повече. Предимствата на тази дамаска са екологичност, пропускливост на въздуха и антиалергични свойства. Въпреки това, естествените дамаски имат ниска издръжливост и голяма вероятност да се свият.
Синтетична тъкан - Изработени изцяло от синтетични влакна от полиамид (найлон) или полиестер (полиестер, акрил). Синтетичните материи притежават висока износоустойчивост, те не са податливи на свиване, а също и така и не избеляват. Недостатъците са: натрупване на статично електричество и ниска пропускливост на въздуха.
Изкуствени тъкани - Изкуствени видове дамаски за мебели са изработени от влакна с изкуствен произход, т.е. нишки, произведени след дълбока промишлена обработка на естествени суровини. За разлика от синтетичните материали, тези тъкани имат висока пропускливост на въздуха, но в същото време, са по-податливи на износване.
Повечето от дамаските за мебели са произведени по комплексен метод, т.е. тъканите се състоят от всички три вида - естествени, синтетични и изкуствени.

По начина на формиране на повърхностния слой дамаските биват – тъкани и нетъкани:
Тъкани материали са шенил и жакард.
При нетъканите материали покритието се нанася върху основата чрез залепване при електростатично поле.

По начина на производство, откъдето идват и имената им, дамаските са:

ДАМАСКА ФЛОК

Дамаска флог

Тази дамаска за мебели е една от най-популярните в производството на мека мебел в почти всички ценови категории. Флокът е плат за мебели създаден без тъкане. Състой се приблизително от 1/3 памук и 2/3 полиестер. Покритието на качествения флок практически представлява 100% филц.

Препоръки при поддръжката на флок: Петната се отстраняват лесно с мокра кърпа, ако дамаската е силно замърсена, използвайте разтвор от неутрален перилен препарат или сапунена пяна.

Производство: Първата стъпка в производството на флока е основата. После, върху готовата вече основа се нанася тънък слой лепило(затопля се леко), след това, при условията на електростатичното поле, частиците се изливат върху базовата основа. Благодарение на полето, часиците попадат в лепилото вертикално, което води до образуването на гладък и плътен слой. Основата може да бъде бяла (в този случай, следващата стъпка ще бъде боядисване).
Флока отговаря на всички съвременни изисквания за качество, удобство и издръжливост, лесно обслужване и почистване.
Като тапицерия флока е подходяща дамаска за всяка тапицирана мебел, мека мебел, включително дивани и легла за ежедневна употреба.

ДАМАСКА ЖАКАРД

Дамаска жакард

Наименованието произлиза от името на Джоузеф Мари Жакард - който е измислил тази машина за тъкане на плат. Жакард е вид сплитка в тъкането, а името на дамаските е взаимствано. Много плътен, текстуриран материал. Жакардът за мебели може да се произвежда по два начина: или като плат, изтъкан от цветни прежди, за които се правят чертежи. Във втория случай се тъче платно в неутрален цвят и върху него се печата рисунка с цветна хартия посредством гореща преса. Жакардът произведен по втория метод се износва по-лесно.

Като цяло достойнствата на жакарда са в неговата плътност и здравина, а недостатъците са в това , че се поддържа трудно. Поради структурата на материала е много трудно да се отстрани мръсотията и практически невъзможно за мазнини и големи петна.

ДАМАСКА ЖАРСЕ

Дамаска жарсе

Жарсето също е вид сплитка, само че в плетенето(трикотажа) и е подобна на Жакрда в тъкането, но е по-финна от жакардовата. При жарсето десенът на дамаската може да е по-фин и по-елегантен от жакардовите дамаски. Представлява трикотажна материя, изработена от вълна и памук.

Предимствата на жарсето са в неговата цена, а недостатъците са в това , че се поддържа трудно и лесно се износва.

ДАМАСКА ВЕЛУР

Дамаска велур

Велура има гладка лицева повърхност, въпреки грубата си основа. Той е достатъчно здрав, но не колкото шенила, който се характеризира с подобна структура, но с висока износоустойчивост. Едно от най-важните предимства на велура е неговата гладкост. Също почти винаги запазва гладката си текстура и няма гънки.

ДАМАСКА ШЕНИЛ

Дамаска шенил

Явява се най-големият конкурент на велура. Материалът и текстурата наподобяват кадифе. Това са тъкани със сложни рисунки. Шенилът е по-евтин от велура, чието производство е по-сложно и по-скъпо. Значително предимство на шенила е това, че може да се произведе в повече цветови гами. Шенилът може да се използва в комбинация с жакард. Качественият шенил е устойчив на износване. Той е от средната ценова категория дамаски.

ДАМАСКА БУКЛЕ

Дамаска букле

Буклето се произвежда от специална машина, която създава плътни възли, разположени на разстояние един от друг. В повечето случаи е 100 процента полиестер. То може да бъде оцветено чрез тъкане на прежди с различни цветове или да се направи едноцветно и после да се оцвети с мастило в желаните фигури.

ДАМАСКИ ЦЕНИ

В ценово отношение можем да подредим дамаските (съотвено цените на мебелите с различни видове дамаски), като:
Най - евтини: жарсе, промазка
Среден клас дамаски: жакард, шенил, велур
Най - скъпи и качествени: дамаски флог и (еко)кожи

ПРОИЗВОДИТЕЛИ

За отговора на въпроса "От къде да си купя дамаска за мебели?" можем да изброим няколко производители на дамаски, като наред с тях има множество търговци и онлайн дамаски, както и физически магазини за дамаски, от където може да портърсите. По-известните са:
Бибтекс - Пловдив
Котекс - София
Анитекстил - София
Инфлама - Варна
Мертекс - Търговище
Разбира, се горните изброени имат магазини и офиси в други населени места.

ИЗБОР НА ДАМАСКА

Станаха много видове, нали? Има и още - еко(изкуствена) кожа, винил, микрофибър, памук и др., които не сме изброили. За да обощим всичко казано до тук и да отговорим на въпроса "Каква дамаска да избера за мебелите си?" ще се спрем на следните фактори:

  • Изхождайте главно от цената, десена и цвета на дамаската. Да съответстват на личните Ви предпочитания!
  • Имате ли малки деца и домашни любимци? Някои материали като кожа и микрофибър се почистват лесно, за разлика от други.
  • Помислете изложена ли ще бъде дамаската на слънчева светлина. Някои дамаски избеляват, а други са така произведени и третирани, че да се предотврати избеляването от постоянното излагане на слънце.

След толкова много информация, просто разгледайте КАТАЛОГ ДАМАСКИ и изберете.

Надяваме се да сме били полезни! Бъдете вдъхновени!

Статии -> Дамаски за мебели