Снимките на сайта са илюстративни!

Статии -> Гръб за кухня

Гръб за кухня. Кухненски гръб

В тази статия ще се спрем на отговора на следните въпроси:

Защо да си слагаме гръб на кухнята? Гръб за кухня - видове? Предимства и недостатъци на различните кухненски гърбове? Особености при монтаж на кухненски гръб. Гръб за кухня цена.

Преди да започнем ще обосновем нуждата от гръб на всяка кухня (изключваме естетическите причини). Всяка кухня е предназначена за готвене и това малко или много предполага наличието на вода, повишена температура и замърсяване. Кухненските гърбове се слагат точно, за да предпазват от изброените. Затова по-надолу ще избегнем споменаването на "термо" и "водо" (влаго) устойчивост като предимства. Лесното почистване на гърба на кухнята също е излишно да се споменава, тъй като това е една от причините поради която се монтира кухненски гръб.

ПДЧ гръб за кухня. Кухненски гръб от термоплот

Кухненски гръб от термоплот

Най-често използванят вид гръб за кухня. Представлява ПДЧ с (термо и водо устойчив) ламинат. Стандартната дебелина на такива кухненски гръбчета е около 1см. Има различни дължини - 2 до 4м и ширина 60см. Рядко се намират термогръбчета с ширина повече от 60см, което обеснява стандартното разстояние между долните и горните кухненски шкафове.

Монтажа на пдч гърба става по време на монтиране на кухнята. Слагат се долните шкафове с (термо)плота, слага се гърба върху кухненския плот и отгоре се подреждат горните шкафове. Самия монтаж на кухненския гръб към стената става с лепило (силикон) и/или дюбели.

Предимства на гръба за кухня от пдч: Лек, лесен монтаж, лесна подмяна, богат избор на декори (цветове) в зависимост от производителя. Сравнително евтин вариант за кухненски гръб - Цена ~ 40-50лв/метър линеен (с ширина 60см) или 65-85лв/м2

Недостатъци:
- Силно влияние от попаднала вода под ламината, което може да стане от некантиран ряз от циркуляра. За избягване на този проблем се слагат водобранни лайсни между кухненксия плот и гърба. Повечкото силикон също не е излишен!
- Цветовото съчетаване на гърба на кухнята може да ви създаде проблеми. Понякога няма еднакви декори плот и кухненски гръб. Компромисно решение е да сложите термоплот за гръб на кухнята (като на картинката в ляво). При този вариант губите около 2см дълбочина от плота, което може да е проблем при монтажа на мивката и котлоните за вграждане например...Понякога не остава място за водобранна лайсна, която казахме, че е изключително важна. Внимавайте!

Ако искате различни цветове на кухненксия плот и гръб - няма проблем. Взимайте карнетка с цветовете и дерзайте!

Декори на кухненски плотове и гърбове може да изберете от кроношпан

Плочки за гръб на кухня

Гръб за кухня с плочки

Изключително популярен, кухненският гръб, направен с плочки, намира широко приложение в немалко домове. За направата му може да се използва теракот, керамика, гранитогрес, да се постигне сполучлива имитация на камък, дърво.

Монтажа на плочките обикновено става преди монтирането на кухнята, тъй като има вероятност от зацапване и повреждане на шкафовете при лепене на почките към стената. Още, по-лесно е да нивелирате и залепите плочки по (празна) стена и после да сложите шкафовете (горните) върху тях, отколкото обратно.

Предимства на кухненски гръб от плочки: Богато разнообразие от цветове, форми и размери. Дълъг живот. Като цена, на пазара има плочки за по 10-11лв/м2, но крайната цена на кухненския Ви гръб едва ли ще е по-ниска от тази на пдч гърбчето и въпреки това цената на гръб за кухня от плочки е по-ниска от изброените по-долу варианти.

Гръб за кухня Недостатъци: Усложнен монтаж (който увеличава и цената), трудна подмяна (понякога дори невъзможна, без демонтаж на кухнята)

Кухненски гръб от технически камък, Гръб за кухня от гранит или мрамор

Кухненски гръб от технически камък

Поставянето на подобни материали за гръб на кухня си е меко казано "лукс", поради изключително високите им цени, но "уникална е кухнята с каменен гръб"! По устойчивост не можем да твърдим, че надминават останалите (плочките). Самите обработки (импрегниране, лакиране, полиране и др.) през които преминават тези (порести) материали, за да се "пригодят" за кухненски гърбове допълнително оскъпявая кухнята...

Монтаж на гърба: Най-често гърбове от камък, гранит, мрамор и т.н се лепят към стената (подобно на плочките). Доставят се на платна с определени размери или размери по поръчка. Монтират се при монтаж на кухнятата.

Предимства на кухненския гръб: Луксозно изпълнение. Уникалност

Недостатъци: Висока цена, тежки материали. Усложнено пробиване на отвори в гърба.

Следващите идеи за гръб на кухня не са толкова често използвани, за това само ще ги споменем и ще дадем линкове за повече информация.

Кухненски гръб от (принт) стъкло

Кухненски гръб от (принт) стъкло

Кухненският гръб от стъкло е правилното решение, ако искате изчистен дизайн за кухнята си. Стъклата се предлагат на панели със стандартни размери или размери по поръчка. Различни цветови варианти и текстури и при този вариант не липсват, което Ви позволява да се радвате на много красиви изпълнения. В ценово отношение принт стъклото варира 130-150лв/метър линеен (при стандартно гръбче височина 60см) или в зависимост от размерите на стъклото. Като дебелини се предлагат принт стъкла 4-6мм

Лесен монтаж с неутрален и прозрачен силикон.

Предимства: Лесна поддръжка. Лесен монтаж.

Недостатъци: Необходимост от редовно почистване. Стъклото е чупливо. Затруднено пробиване на отвори за контакти (задължително преди поръчка на стъклото).

Повече информация за гръб за кухня от стъкло ТУК

Гръб за кухня от полимерна мазилка

Отново имаме богат избор на цветове. Разнообразието от текстури варира от идеално гладка до по-груба повърхност. Цените са приемливи.

Предимства: Почиства се лесно, само с помощта на мека гъба и кърпа. Кухнята ви изглежда прекрасно и уютно.

Недостатъци: Ако по някаква случайност успеете да повредите гърба от полимерна мазилка, той няма да може да се поправи и ще се наложи цялостна подмяна.

Повече информация за полимерна мазилка ТУК

Коментари за Гръб за кухня:


Статии -> Гръб за кухня


facebook twitter instagram


Информация и цени:
e-mail: shopov@bogora.com

Поръчки по телефон:

в работно време 9:30 - 18:00
тел: 0885 60 60 07 /Пепа/

Мебелни магазини:

СОФИЯ - show room
тел/bob/: 0883 68 77 63 /Мария/
бул. Цар Борис 3 (трети) 88-90
Свържи се преди посещение!
Мебелен show room София на картата

ВАРНА - Мебелен магазин
ОТПУСК до 17.08
тел/Viva/: 0885 60 60 07 /Пепа/ - магазин
ул. Христо Самсаров 57
(Колхозен пазар - перпендикулярна на Баба Тонка, под кино Тракия)
Мебелен магазин Варна на картата

БУРГАС - Мебелен магазин
тел: 0894 36 59 97 /Лазарина/
ул. Александър Велики 65
(до пожарната)
с предварително обаждане
Мебелен магазин Бургас на картата

ПОМОРИЕ - Мебелен магазин
тел: 0895 47 16 90 /Иво/
ул. България 13
(по ул. Нео Анхиало 2ра в ляво)
Мебелен магазин Поморие на картата

Велинград - Производство
Приети поръчки

Консултанти за мебели

ВРАЦА:
тел: 0884 87 07 99 /Людмила/
МОНТАНА:
търсим консултант
ПЛЕВЕН:
тел: 0883 41 88 33 /Михаела/
ПЛОВДИВ:
тел: 0878 45 61 13 /Христо/
РУСЕ:
търсим консултант
СМОЛЯН:
търсим консултант
СТАРА ЗАГОРА:
тел: 0889 42 39 13 /Иван/
тел: 0893 68 11 35 /Нели/
ХАСКОВО:
тел: 0878 71 18 03 /Мария/
ЯМБОЛ:
тел: 0898 50 63 93 /Димитър/

Най-нов ПРОЕКТ
обзавеждане детска градина и училище обзавеждане детска градина и училище
СТАТИЯ на фокус
Състаряване на мебели редизайн на мебели
Най-ново ВИДЕО